2021-10-31

Bermulanya Era Krisis Subprima di Negara Uncle Sam


Amerika Syarikat merupakan negara yang terkenal dari segi aktiviti perdagangan dan salah satu kuasa besar dunia. Negara yang dikenali sebagai Uncle Sam juga tidak lari dari kemerosotan ekonomi yang menular. Antaranya Great Depression, ia bermula pada tahun 1929 dan berlarutan sehingga tahun 1939. Kemelesetan ini bermula selepas kejatuhan pasaran saham pada oktober 1929 telah menyebabkan penjualan panik yang berlaku di Wall Street sehingga berlaku kerugian berjuta-juta pelabur.

Namun pada zaman serba moden Ogos 2007, ekonomi dunia telah digempar dengan krisis kewangan dikenali sebagai krisis subprima yang sekali lagi melanda negara Uncle Sam. Krisis ini telah memberi impak yang mendalam dan berpanjangan kepada ekonomi global. Krisis subprima telah melibatkan kenaikan mendadak sektor tanah di Amerika Syarikat pada tahun 1997 sehingga tahun 2006.

Pelbagai faktor yang berlaku

Ada pelbagai faktor yang menyebabkan berlakunya “subprime mortgage crisis” seperti penguncupan kecairan di pasaran kredit global dan sistem perbankan, keruntuhan pasaran perumahan di Amerika Syarikat, amalan berisiko tinggi dalam kalangan pemberi pinjaman dan peminjam. Tahap hutang yang lebihan dalam kalangan individu dan isi rumah. Krisis tersebut bermula apabila berlakunya “bubble bursting” dalam sektor rumah kediaman di AS pada tahun 2005-2006.

Beberapa tahun sebelum itu, terdapatnya syarat pinjaman pembelian rumah kediaman yang di permudahkan, insentif pinjaman yang berbagai yang disebabkan oleh tren kenaikkan harga rumah kediaman yang berterusan menyebabkan peminjam membuat gadai janji ke atas rumah kediaman, walaupun menghadapi kesukaran membayar balik pinjaman. Peminjam tersebut berharap  rumah kediaman tersebut berpotensi untuk di cagar semula (refinance) dengan cepat dalam kenaikan harga rumah tersebut terus naik harga.

Kelemahan syarat pinjaman               

Peminjam subprima merupakan golongan yang sepatutnya tidak layak mendapatkan pinjaman pada kadar semasa berdasarkan penilaian seperti tahap pendapatan, jumlah pembayaran pendahuluan, rekod semasa kredit dan pekerjaan Spekulasi ini bermula daripada peminjam terdiri daripada isi rumah yang ingin membeli rumah sebagai sektor pelancongan.. Pada tahun 2005 28% daripada pembelian rumah kediaman bersasarkan pelaburan dan 12% untuk rumah percutian.

Namun pada tahun seterusnya berlaku penurunan kepada 22% pelaburan dan 14% percutian. Hal ini menunjukkan majoriti pembelian rumah bukan untuk didiami. Walau bagaimanapun gelembung permintaan tidak bertahan lama kesan daripada pasaran gadai janji yang ditawarkan oleh pihak institusi kewangan. Institusi kewangan telah mengambil langkah pintas dengan memberi pinjaman kedua kepada pinjaman bermasalah dengan harapan memperoleh pemilikan serta melelong rumah tersebut apabila peminjam gagal melunaskan hutang.

Gambar: Wikipedia

Bermulanya penurunan harga perumahan

Dasar ini telah menjerat dan memakan diri apabila penawaran rumah yang dilelong terlalu tinggi berbanding permintaan terhadap pembelian rumah tersebut. Hal ini menyebabkan berlakunya penurunan harga rumah secara mendadak pada tahun 2006 sehingga kejatuhan purata 35%. Menurut pendapat Reinhart dan Ragoff, krisis ini juga telah mengakibatkan harga ekuiti jatuh sebanyak 55% untuk tempoh lebih tiga setengah tahun, kejatuhan tingkat pengeluaran sebanyak 9% dalam tempoh dua tahun, peningkatan kadar pengangguran sebanyak 7% dalam tempoh 4 tahun dan pada masa sama hutang kerajaan pusat meningkat sebanyak 86% berbanding sebelum berlakunya krisis. Krisis yang melanda ini juga turut mendinginkan persekitaran kewangan yang mengakibatkan beberapa rantaian kesan buruk seperti pengurangan kredit dan perbelanjaan, kemerosotan pulangan pelaburan seterusnya menjejaskan prestasi firma secara tidak terkawal.

Gambar: internationalbanker.com

Kesimpulan

Berdasarkan teori Tobin’s dari perspektif pemaju, pelaburan keatas tanah perlulah bergantung kepada nisbah antara harga rumah dan kos pembinaan. Semakin tinggi nilai perumahan daripada kos pembinaan, ia akan memberi keuntungan kepada pemaju untuk mengadakan pelaburan perumahan yang baharu. Oleh itu, jika terdapat perubahan ke atas harga rumah, ia akan memberi kesan ke atas permintaan agregat dengan terdapatnya perubahan ke atas insentif pelaburan ke atas perumahan kepada pemaju dalam masa yang sama mengubah peluang isi rumah mengunakan nilai cagaran ke atas rumah mereka untuk membiayai perbelanjaan.

Natijahnya, institusi kewangan perlu memainkan peranan dengan mengawal kadar pinjaman iaitu polisi monetari terutamanya kepada peminjam yang bermasalah. Krisis sewajarnya berpunca daripada inovasi dan idea yang kurang bijak terhadap pasaran cagaran perumahan yang sepatutnya sektor perumahan merupakan sumber berlakunya ketidakstabilan kepada makroekonomi dunia. Semakin tinggi tahap kecairan bagi ekuiti perumahan pada negara-negara tersebut, semakin memberangsang kesan pencepat kewangan (financial accelerator effect) ke atas cagaran harta kediaman tersebut sebagai collateral.