2019-06-05

Softbank Untung $11Billion Selepas Menjual Pegangan Saham Alibaba Group


Dilaporkan oleh Bloomberg, Softbank Group bakal mencatatkan keuntungan sebelum cukai berjumlah 1.2trillion yen ($11.1billion) apabila menjual pegangan saham dalam Alibaba Group. Pemegang saham Alibaba Group yang juga merupakan rakan niaga pertama telah menjual saham tersebut sejak 16 tahun menjadi sebahagian daripada syarikat gergasi di bawah pimpinan Jack Ma.

Son juga sedang berunding untuk mencarikan asset Softabank di Supercell dan GuyHo. Hal ini membolehkan Son membeli saham ARM Holding untuk $32billion dan melancarkan $100billion Vision Fund yang membiayai Uber dan Slack.

Jack Ma With Masayoshi Son


Menurut laporan, nilai saham Softbank meningkat 27% berbanding tahun sebelumnya. Kini Softbank masih memegang kira kira 26% saham Alibaba. Son memberikan kredit kepada Nikesh Arora untuk urusan Alibaba, Gungho dan Supercell.

Pada masa yang sama, Masayoshi-Son pula ingin fokus pada penbuhan sebuah lagi firma dana yang dikatakan bernilai $100billion. Demikianlah bagaimana Masayoshi-Son, Unicorn Hunter mencari peluang dalam pasaran startup.

Jika anda belum mengenali beliau, boleh baca di sini untuk penjelasan bagaimana Masayoshi-Son bermula dengan Softbank.